شاید برای خیلی از افراد اتفاقاتی که در دنیا در جرریان است ، با تصویری که در ذهن خود دارند ، سازگاری نداشته باشد و چیزی غیر از جریان رایج و جاری را برای آن متصور باشند. زمینگیر شدن خودروسازی آمریکای شمالی در برابر رقبای ژاپنی و حتی کرهای که روزی خرید آنها برای مردمان […]
شاید برای خیلی از افراد اتفاقاتی که در دنیا در جرریان است ، با تصویری که در ذهن خود دارند ، سازگاری نداشته باشد و چیزی غیر از جریان رایج و جاری را برای آن متصور باشند. زمینگیر شدن خودروسازی آمریکای شمالی در برابر رقبای ژاپنی و حتی کرهای که روزی خرید آنها برای مردمان این منطقه آخرین باورشان به حساب میآمد و یا نابود شدن و از بین رفتن برندهایی چون پونتیاک،اُپل، اولدزمبیل و… از این دست اتفاقات هستند.اما در موازات این جریانات، رویدادهایی هم هستند که با باور مردم درباره برخی از نشانهای دنیا متضاد است. آمار و نتایجی که نشان از برتری نامهایی میدهند که شاید برای خیلی از ما ناشناخته و یا غیرقابل باور باشند اما حقیقتی هستند که در جریانند.
برای بسیاری از ما کامیون های آمریکا یعنی فقط ماک و در چندین پله پایینتر اینترنشنال و… . بازار این منطقه جذابیتها و البته سنتهای خاص خود را دارد و کار به جایی رسیده است که اروپاییها نیز در آن دستی دارند.
برای مثال گروه دایملر که بزرگترین گروه خودروسازی سنگین دنیاست، دارای چندین عضو در این منطقه است و یا ولوو سوئد نیز برندهایی چون ماک را در اختیار دارد.
اما چقدر تا به حال نام فریتلاینر و محصول پرآوازه آن یعنی کشنده کسکادیا را شنیدهایم؟! شرکت فریتلاینر یکی از قدیمیترین سازندگان خودروهای کار و تجاری در منطقه آمریکای شمالی است که هماکنون در گروه دایملر قرار دارد. این شرکت چند سالی است که در حدود بیش از یک سوم بازار این منطقه را بهتنهایی در اختیار دارد و این میزان در سال ۲۰۱۵ تا امروز به ۳۸٫۶ درصد در کلاس ۸ یعنی کلاس سنگین وزنها میرسد.
این در حالی است که سهم رقبای آن یعنی کنوورث و پیتربیلت فقط ۱۴ و ۱۳٫۴ درصد است و اینترنشنال نیز سهم ۱۲٫۸ درصد را در اختیار داشته است. کمپانی ولوو که به کمک ماک وارد این بازار شده، سهم ۱۲٫۲ درصدی دارد و ماک نیز سهم ۷٫۱ درصدی را برای خود نگه داشته است.
به همین دلیل است که معروفترین محصول این شرکت یعنی کسکادیا که کشندهای با ابهت و زیباست، عنوان پرفروشترین کامیون کلاس ۸ را چند سالی است که در آمریکای شمالی در اختیار دارد.
در حال حاضر در کشورمان به خاطر رنگ و روی کمتر محصولات جدید مرسدس بنز، رقیب دیرینه این نام یعنی ولوو سر و صدای زیادی به پا کرده است. دایملر که دربردارنده خود مرسدس بنز نیز هست، پرفروشترین و بزرگترین تولیدکننده خودروهای کار و تجاری در دنیاست. اما مرسدس بنز در کجای این گروه قرار دارد؟ میتوان گفت طوفانی که این شرکت با محصول فوق ستارهاش یعنی آکتروس در نسل چهارم برپا کرده، هنوز اجازه نفس کشیدن به رقبا را نداده و همچنان در حال تاخت و تاز است. این شرکت توانسته تا آمار فروش بالایی را در کارنامه خود به ثبت برساند.
با اینکه برای بسیاری از ما، نام مرسدس بنز بسیار شناخته شده و قابل احترام است اما باور اینکه فروش محصولات ولوو در طول این چند سال کمتر از نصف مرسدس بنز بوده، واقعا عجیب است. مرسدس بنز توانسته در طول این چند سال اخیر با در اختیار داشتن سهم ۲۴ درصدی از بازار اروپای غربی، بالاتر از رقبای خودش قرار بگیرد. اما شاید عجیبتر از موفقیت مرسدس بنز، فروش بالاتر ۲ نام دیگر باشد که برای ما باز هم تعجبآور باشد.
هر چند نام دانگفنگ برای ما ایرانیان چندان نام قابل اعتباری نیست و این دید بد به خاطر وجود محصولات بسیار بیکیفیت سری اول ورودی از این کمپانی چینی به بازار کشورمان است اما دانگفنگ برای خود رکوردهایی بزرگ دارد که نشان از اعتبار بالای این شرکت در بین کمپانیهای چینی و حتی در وسعتی جهانی است. ۲ سال قبل بود که ولوو درصدد خریداری این شرکت بر آمد و در نتیجه با شراکت با دانگ فنگ، پای خود را در بازار چین نیز باز کرد.
این همکاری البته باعث میشد تا ولوو با استفاده از آمار فروش دانگ فنگ، بتواند در مقابل دایملر یعنی قدرترین رقیبش تا حدودی قد علم کند. البته دانگ فنگ نیز حسابی از این موقعیت استفاده کرده و در حال ورود اولین محصول خود به بازار اروپاست که در آن از کمکهای فنی ولوو نیز استفاده شده است. اما دانگ فنگ در بحث جهانی در کجای جدول قرار دارد؟. بد نیست بدانیم که دانگ فنگ بزرگترین تولیدکننده خودروهای کار و تجاری نهتنها در کشور پهناور چین است، بلکه اگر در سطح جهانی به آن نگاه کنیم نیز، این شرکت رتبه اول را در اختیار خواهد داشت.
دانگفنگ بهتنهایی و فقط با نام خود، در سال در حدود ۵۰۰ هزار دستگاه انواع خودرو تجاری تولید میکند و این در حالی است که دایملر تراکز که بزرگترین تولیدکننده خودروهای کار و تجاری در دنیاست، در قالب یک گروه این رکورد را به دست میآورد!. در واقع همین اسم و رسم و آمار تولید دانگفنگ است که آن را برای ولوو بسیار دوستداشتنی و محبوب کرد. مهمترین رقبای دانگ فنگ، FAW و فوتون هستند و جالب اینکه فوتون نیز از همکاران نزدیک مرسدس بنز به حساب میآید.
ولوو را میتوان حداقل برای ما ایرانیان، معروفتر و شناختهشدهتر از اسکانیا دانست. هر دو شرکتهایی سوئدی و از بزرگترین سازندگان خودروهای کار و تجاری دنیا هستند. اما همان طور که مرسدس بنز، همیشه رقیب برتری از MAN در بازار خود آلمان بوده و سهم بیشتری را از فروش خودروهای کار و تجاری در اختیار دارد، در سوئد نیز این اسکانیاست که فروشنده اول بازار است و آمار فروش بالاتری دارد.
برای مثال این اختلاف در سال ۲۰۱۳ منتهی به سال ۲۰۱۴ فقط در حدود ۴ درصد بوده است و کارشناسان پیشبینی میکنند با روی کار آمدن محصولات جدید اسکانیا، این شرکت باز هم به صدر جدول فروش در خانه خود بازگردد. از طرفی در این کشور درست مثل آلمان که جایی برای غریبهها نیست و یا سوئد که همیشه DAF اجازه نفس کشیدن را به رقبا نمیدهد، شرکتهای دیگر اروپایی نیز در سوئد چندان جایگاهی ندارند.
ایسوزو در کنار هینو از نامهای بزرگ خودروهای تجاری ژاپن هستند. ایسوزو از برترین تولیدکنندگان خودروهای کار و تجاری سبکوزن و میانوزن است که البته در رده سنگینوزنها نیز حضور دارد. کامیونهای ژاپنی برای بازارهای آسیای شرقی و حتی آمریکای شمالی، محصولات موفق و پرفروشی دارند.
جالب است که بدانیم ایسوزو تنها شرکت ژاپنی سازنده کامیون است که فعلا با وجود همکاریهای گسترده با جنرال موتورز، مستقل به کار خود ادامه میدهد.
ترکیه را باید مهد کشندهها و کامیونهای آکسور مرسدس بنز بدانیم.مرسدس بنز ، به خاطر وجود سایت تولیدی بزرگش در ترکیه ، فروش بسیار بالایی دارد . اما شاید جالب باشد که بدانیم یکی از برترین محصولات قرن بیست و یکم مرسدس بنز در این بازار متولد شد و شاید خود مرسدس بنز هم به فکر فروش آن در وسعت جهانی نمیافتاد.
مرسدس بنز آکتروس را جایگزین کامیونهای سریSK کرده بود و ردهای میانوزن به نام آتگو را نیز در روی خط تولید داشت. اما آکتروس کشندهای برای فواصل بلند بود و آتگو نیز در رده کشنده حضوری نداشت.
داف XF ،محصولی که نزدیک به بیش از یک سال است وارد بازار کشورمان شده و در صورت برخورداری از خدمات پس از فروش مناسب میتواند رقیب سرسختی برای دیگر بزرگان این بازار باشد.جالب است که بدانیم، داف XF در کشور سوئد رقیبی ندارد و حتی در صورتی که در اتحادیه اروپا، کامیون برتر سال غیر از این کامیون و یا دیگر برادرانش باشد، باز هم این DAF و خصوصا XF آن است که بالا تر از سایرین قرار میگیرد.
البته این در حالی است که XF نه فقط در کشور خودش بلکه در سراسر اروپا نیز مشتریان زیادی دارد و هر چند که مرسدس بنز با مجموع دیگر خودروهای کار و تجاریاش در رده بالاتری از DAF قرار دارد اما XF در بسیاری از موارد عنوان پرفروشترین کامیون را در اروپا و خصوصا در اروپای مرکزی و شرقی به دست میآورد. این محبوبیت برای این خودرو به قدری است که کمپانی سازنده برایش تغییرات اندکی در آخرین نسلش ایجاد کرد و باز هم با این شرایط هنوز همان DAF XF دوستداشتنی بازار است.
سلام و خسته نباشید
مطالب کمی مفید تر باشند بهتر است عکس نیز بیشتر روی مطالب چاپ شود