در چند سال اخیر، تغییرات زیادی در طراحی خودروها صورتگرفته است. اکنون تمرکز بیشتری روی طراحی یک وسیله نقلیه پایدار از نظر آیرودینامیکی وجود دارد؛ درست در جایی که جریان هوا بیشترین اهمیت را دارد. پیشرفتهای تکنولوژیکی مهندسان و طراحان خودرو را قادر ساخته تا با گنجاندن عنصر هوا در ساختار خودرو که سابقه آن به خودروهای مسابقهای برمیگردد، خودروهای مناسبی از نظر آیرودینامیکی تولید کنند.
به گزارش پایگاه خبری جوان خودرو؛
یکی از این قطعات دیفیوزر عقب است که در خودروهای لوکس و اقتصادی یافت میشود. این روزها دیفیوزرهای عقب نصب شده کارخانهای بی ام و آئودی را میتوان بهراحتی جایگزین دیفیوزرهای عقب کرد و کیفیت بالایی را به دست آورد.
دیفیوزر عقب خودرو چیست و چگونه کار میکند؟
دیفیوزر عقب خودرو به طور مؤثری نیروی به سمت پایین خودرو را افزایش داده، چسبندگی خودرو بر روی سطح جاده را افزایش داده و در نتیجه کشش آیرودینامیکی را کاهش میدهد.
نحوه کارکردن دیفیوزر اینگونه است: فشار هوای ایجاد شده در زیر خودرو تحتتأثیر دیفیوزر قرار میگیرد که به نرمال شدن هوا در هنگام حرکت خودرو به سمت جلو و قطع کردن جریان هوا کمک میکند. مشابه بال هواپیما یا اسپویلر عقب خودرو، دیفیوزر عقب خودرو از اصل برنولی برای کاهش فشار هوای زیر خودرو و افزایش سرعت هوا استفاده میکند.
همانطور که ماشین در جاده حرکت میکند، هوا با سرعت بالا از زیر ماشین با فشار کم عبور میکند. درعینحال که هوای کمفشار از طریق دیفیوزر عقب خودرو به سمت عقب خودرو میرسد، در یک محفظه انبساط، منبسط میشود.
هنگامی که هوا منبسط میشود، اثر Venturi رخ میدهد، جایی که فشار هوا افزایشیافته و سرعت هوا به طور قابلتوجهی کاهش مییابد. تفاوت فشار هوا بین فشار بالا در عقب خودرو و فشار کم در زیر خودرو باعث ایجاد خلأ میشود و هوا را از خودرو خارج میکند.
با فشار هوای کم در زیر خودرو و فشار زیاد در بالا، نیروی روبهپایین افزایشیافته و درگ (اصطکاک) آیرودینامیکی کاهش مییابد.
درگ آیرودینامیک در خودرو یعنی چه؟
اگر کنجکاو هستید که بدانید چگونه دیفیوزرهای عقب خودرو به پایدار نگهداشتن خودرو و افزایش سرعت آن در جاده کمک میکنند، دانستن همه این مفاهیم کوچک و درعینحال مهم، از اهمیت بالایی برخوردار است.
هنگامی که یک وسیله نقلیه به سمت جلو حرکت کرده و هوا را قطع میکند، از جهت مخالف با باد روبرو میشود که کارایی و توان خودرو را کاهش میدهد و حرکت کردن آن را سخت میکند. این فرایند درگ یا اصطکاک آیرودینامیکی نامیده میشود. اگر درگ آیرودینامیکی کاهش یابد، عملکرد و کارایی خودرو به طور قابلتوجهی بهبود مییابد.
برای فهم ساده این فرایند، قسمتهای جلوی یک کامیونت یا کامیون بدون کاپوت (سطح مسطح) را با یک ماشین اسپورت یا ماشین مسابقه (با نوکتیز و به سمت پایین) مقایسه کنید. درحالیکه نیمه کامیون، با قسمت جلوی صاف خود، دارای سطح بیشتری است که به هوای مقابل فشار وارد میکند (و سرعت آن را کمک میکند)، خودروی اسپورت بافاصله کم از سطح زمین و جلوی نوکتیز خود مانند یک فلش در هنگام حرکت خودرو به جلو، هوا را میشکند و باعث میشود سرعت خودرو بیشتر شده و مصرف سوخت آن کاهش یابد.
از طرف دیگر، این نیمه کامیون دارای سطح بیشتری برای فشار واردکردن به هوای مقابل خواهد بود که به طور ناخواسته بر عملکرد وسیله نقلیه تأثیر میگذارد، چرا که این خودروی سنگین و جلو صاف مجبور است انرژی بیشتری برای غلبه بر نیروی منفی باد صرف کند.
نیروی روبهپایین که بهعنوان چسبندگی آیرودینامیکی نیز شناخته میشود، پدیدهای است که زمانی ایجاد میشود که فشار هوا بر روی هر سطح معینی اعمال شود. در وسایل نقلیه، نیروی روبهپایین باعث ایجاد کشش بین لاستیکها و سطح جاده میشود و خودرو را قادر میسازد تا ثابت بماند.
اکثر خودروهای موجود در بازار امروز بهگونهای طراحی شدهاند که نیروی روبهپایین کافی را برای جلوگیری از بلندشدن خودرو، به دلیل اختلاف فشار هوا، ارائه میدهند. دیفیوزرهای عقب خودرو یک راه عالی برای حفظ نیروی روبهپایین بهینه، بدون به خطر انداختن عملکرد خودرو هستند.
دیفیوزرهای عقبی که کیفیت بالایی دارند، از سه بخش مهم تشکیل شدهاند که عبارتاند از:
۱. بالههای عمودی
۲. زیر بدنه صاف
۳. محفظه انبساط
۱. بالههای عمودی
بالههای عمودی به جریان هوا کمک میکنند تا یک مسیر صاف و روان (جریان هوای آرام) را به سمت عقب خودرو حفظ کند. در غیاب این بالههای عمودی، جریان هوا در زیر وسیله نقلیه میتواند متلاطم شود و بر پایداری وسیله نقلیه و ثبات آن تأثیر منفی بگذارد. اما از طرف دیگر جریان هوای آرام باعث کاهش تلاطم و افزایش درگ میشود.
۲. زیر بدنه صاف
درحالیکه این بخشی از طراحی دیفیوزر عقب خودرو نیست، به طور قابلتوجهی به کاهش کشش آیرودینامیکی کمک کرده و همراه با دیفیوزر کار میکند. بهطورکلی باید گفت که هرچه سطح زیرین خودرو صافتر باشد، هوا سریعتر به سمت عقب خودرو جریان مییابد.
۳. محفظه انبساط
هدف اصلی یک محفظه انبساط ایجاد اختلاف در فشار هوا بین انتهای عقب خودرو و زیر خودرو است. این تفاوت در فشار هوا باعث ایجاد خلأ میشود که به نوبه خود، به مکش هوا از قسمت عقب و ایجاد چسبندگی آیرودینامیکی کمک میکند.
اهداف اصلی دیفیوزر عبارتاند از:
درحالیکه دیفیوزرهای عقب خودرو در ابتدا تنها در اتومبیلهای مسابقهای برای افزایش سرعت و نیروی روبهپایین استفاده میشود، بسیاری از شرکتهای خودروسازی امروزی مانند آئودی و بی ام و بهمنظور برآوردن همین اهداف، از دیفیوزرهای عقب در خودروهای خود استفاده میکنند. اگر که قصد دارید یک دیفیوزر خریداری کنید، سعی کنید یک مدل باکیفیت از آنها را پیدا کنید.
دیدگاه خود را بنویسید