سایپا با تجربیاتی که از پلتفرم X100 به دست آورد، توانست دومین پلتفرمش را با نام X200 بسازد. پلتفرمی که ابتدا برای تیبا صندوقدار و تیبا هاچبک استفاده شد، اما خانواده S200 یا همان ساینا و سپس خانواده Q200 یا همان کوییک نیز روی همین پلتفرم توسعه یافتند و به بازار آمدند. گزارش اختصاصی پایگاه […]
گزارش اختصاصی پایگاه خبری رسمی جوان خودرو
پراید سال ها به عنوان خودرویی ارزان قیمت و اقتصادی در بازار خودرو ایران نقش آفرینی کرد. خودرویی که شاید از نظر فنی، کیفی و ایمنی ضعف های زیادی داشت، اما قشر متوسط رو به پایین جامعه توانستند به لطف وجود آن خودرو دار شوند. عمر پراید به سر رسیده بود و باید کم کم از خط تولید خارج می شد. اما تغییر و تحول در چنین رده قیمتی به این آسانی ها نیست. چرا که اگر خودرو جایگزین به درستی انتخاب نمی شد یا هزینه ساخت آن و در نهایت قیمت تمام شده اش تفاوت زیادی با پراید داشت، فاصله طبقه متقضای پراید با خودرو زیاد می شد و عملا جای یک خودرو ارزان قیمت و کاربردی در بازار خودرو کشورمان خالی می ماند.
به لطف پلت فرم منعطف X200 که مختص خودروهای کوچک در سایپا توسعه پیدا کرد، خانواده پراید پوست انداخت و علاوه بر حفظ تعادلش و ایستادن روی خط قیمتی مورد بحث، به روز، مدرن و زیباتر از قبل شد. سایپا با تجربیاتی که از پلتفرم X100 به دست آورد، توانست دومین پلتفرمش را با نام X200 بسازد. پلتفرمی که ابتدا برای تیبا صندوقدار و تیبا هاچبک استفاده شد، اما خانواده S200 یا همان ساینا و سپس خانواده Q200 یا همان کوییک نیز روی همین پلتفرم توسعه یافتند و به بازار آمدند.
تیبا به عنوان جانشین پراید و دومین خودرو ملی ایران در سال 1388 به بازار آمد. همان طور که اشاره شد، تیبا روی پلت فرم X200 توسعه یافت و در تیپ های SX, EX, LX و SL به بازار آمد. چند سال بعد از معرفی مدل اولیه که در کلاس سدان های کوچک جای می گرفت، نسخه هاچ بک تیبا با نان تیبا 2 معرفی شد تا دایره مخاطبان تیبا را گسترش دهد و خریداران قشر جوان را نیز راضی نگه دارد. طراحی تیبا شاید نسبت به پراید متفاوت بود، اما هنوز هم ساده و معمولی به نظر می رسد.
البته در مورد خودرویی اقتصادی که به عنوان جایگزین پراید معرفی شد صحبت می کنیم. با این حال ظاهر تیبا را دست کم نگیرید، چرا که با همکاری گروه ایتالیایی IET، گروه آنجلینی دیزاین و مهندسین سایپا طراحی شده است. تیبا از پیشرانه 4 سیلندر 1.5 لیتری 8 سوپاپ بهره می برد. همان موتور پراید که توسط شرکت مگا موتور با همکاری شرکت FEV دستخوش تغییراتی در حجم و نسبت تراکم قرار گرفت. این پیشرانه می تواند 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتن متر گشتاور تولید کند. البته بهینه سازی هایی هم در ضرایب گیرباکس تیبا اتفاق افتاد و در نهایت تیبا توانست با عملکرد مناسب فنی و شتاب قابل قبول در این رنج قیمت، مورد توجه قرار بگیرد.
بعد از تیبا، نوبت به ساینا رسید تا تنوع را در خانواده X200 زنده نگه دارد. اسم ساینا در یک فراخوان مردمی در سال 92 انتخاب شد. نام اولیه آن سایپا 222 بود و در بازار خودروهای زیر 30 میلیون (در زمان خودش) یک تازهوارد متفاوت به حساب میآمد و توانست مخاطبان فراوانی را به سمت خود جذب کند. ساینا با ظاهر کاملا متفاوت نسبت به تیبا به بازار امد و یک بلوغ قابل توجه را در طراحی ظاهری تجربه کرد.
کابین آن هم به سادگی تیبا نبود و در بخش هایی مثل تنظیمات سیستم تهویه، پشت آمپر و دستگیره ها، جزییاتی بهتر و بهبود یافته تر از قبل داشت. همچنین مدتی پیش ساینا دستخوش تغییراتی قرار گرفت و به اصطلاح یک فیس لیفت را تجربه کرد.
ساینا فیس لیفت با تغییراتی در سپرهای جلو و ععقب، جلوپنجره و چراغ های عقب به تازگی به بازار آمده است. این نسخه به روز شده، از صفحه آمپر و غربیلک فرمان جدید و زیباتر از قبل نیز بهره می برد. مدل های فیس لیفت و پیش از فیس لیفت همگی از همان موتور 1.5 لیتری تیبا با نام M154 با 87 اسب بخار قدرت بهره می برند. البته در مدل فیس لیفت استاندارد آلایندگی این پیشرانه ارتقاء یافته و از یورو 4 به یورو 5 رسیده است.
اما باید بگوییم، پیشرفته ترین، کامل ترین و البته زیباترین عضو خانواده X200 ، کوییک است. هاچ بکی ارتقاء یافته نسبت به همه اعضای این خانواده که علی رغم قیمت منطقی، امکانات مناسبی را هم در اختیار خریداران قرار می دهد و بیشتر از همیشه، توانسته در مقابل پژو 206 به عنوان محبوب ترین هاچ بک بازار ایران قد علم کند. کوییک که در ابتدا با نام پروژه 212 شناخته می شد، در سال 97 رونمایی شد.
نامش برگرفته از روستایی در کرمانشاه است و سایپا سعی کرده در مدتی که کوییک را تولید می کند، همواره تغییراتی متنوع در آن ایجاد کند و فهرست تجهیزاتش را ارتقاء بخشد. کوییک در تیپ های مختلف دنده ای معمولی، اتوماتیک پلاس، R ، R پلاس و S به بازار آمده و اتفاقا در مدل S تغییراتی در ظاهر نیز تجربه کرده است. اما اگر بخواهیم در حال حاضر معروف ترین، رایج ترین و کامل ترین تیپ کوییک را معرفی کنیم، باید از مدل R نام ببریم.
کوییک R ابتدا در کارخانه سایپا تولید می شد. اما مدتی است که سالن تولید بدنه و اتاق محصولات نیسان در پارس خودرو، پس از ۸ سال احیا و دستخوش بروزرسانی در قسمت تجهیزات و … شده است. در حال حاضر این سالن به بخش تولید بدنه و اتصال قطعات فلزی کوییک برای ساخت اتاق این هاچ بک کراس اقتصادی تبدیل شده است.
پیش از این، ساخت بدنه و اتاق کوییک آر توسط سایپا انجام می شد و از مرحله رنگ آمیزی به بعد، کارکنان واحد تولید پارس خودرو فعالیت می کردند. اما حالا جوشکاری اجزای فلزی کوییک آر برای تولید اتاق این خودرو به شرکت پارس خودرو سپرده شده است. همین اتفاق باعث شده تا بسیاری کارشناسان کیفیت مونتاژ کوییک R را بالاتر از کوییک معمولی بدانند.
همچنین در دوران برجام شاهد بودیم که شرکت پارس خودرو، برلیانس C3 یا همان H320 کراس را به سبد محصولاتش اضافه کرد. حضور این خودرو در خط تولید پارس خودرو باعث شد تا این خودروساز به فناوری رنگ آمیزی دوگانه بدنه مجهز شود و بتواند خودروهای تولیدی را با بدنه دو رنگ عرضه نماید. اما با شروع تحریم ها تولید این خودروها متوقف شد. پس از مدتی در نیمه دوم سال 98 از این تکنولوژی خط رنگ پارس خودرو برای رنگ آمیزی کوییک R استفاده شد و امروز این خودرو با بدنه دو رنگ در پارس خودرو تولید می شود. بر اساس گزارش های فنی و کیفی معتبر، خط رنگ پارس خودرو یکی از به روزترین خطوط رنگ آمیزی خودرو در کشور است و با استاندارد کمپانی هایی مانند رنو و نیسان مطابقت دارد.
همچنین علاوه بر رنگ و مونتاژ، کوییک نسبت به دیگر برادران خود در کلیه بخش ها پیشرفت چشمگیری را در کیفیت تجربه کرده و در آزمونهاي شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در بخش فنربندي، تعليق و فرمان، موتور و انتقال قدرت، ترمز و تجهيزات الكتريكي، تزيينات داخلي و خارجي، بدنه، رنگ، صداهاي غيرعادي و نفوذ آب صورت گرفته كه سایپا کوییک در تمامي آزمونهاي مذكور با ارتقاي عملكرد و ثبت نمرات بهبود، توانسته 4 ستاره کیفیت را در کارنامه اش ثبت کند.
کوییک R در حقیقت اولین هاچ بک کراس ایرانیست. فلاپ های پلاستیکی و مشکی رنگ دور گلگیرها و روف رکهای روی سقف، مانند ساندرو استپ وی، از ویژگی های مشترک خودروها هاچ بک کراس است.
کابین کوییک R شباهت زیادی به کابین ساینا دارد، اما در مدل R پلاس شاهد استفاده از غربیلک فرمان دی کات و دکمهدار و مانیتور در مرکز داشبورد هستیم که نسبت به نسخه معمولی، زیباتر و به روزتر به نظر می رسد. فهرست آپشنهای ایمنی و رفاهی کوییک شامل مورادی از جمله دو عدد ایربگ، تهویه دیجیتالی، سنسور دنده عقب، شیشههای کناری برقی، رینگ آلومینیومی، آینه برقی، دماسنج، بلوتوث، تنظیم الکتریکی ارتفاع چراغ، صندلی های تاشو عقب و… می شود.
کوییک در بخش فنی شباهت فراوانی با ساینا دارد و از همان پیشرانه 1.5 لیتری 8 سوپاپ بهره می برد. پیشرانه ای که می تواند 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتن متر گشتاور تولید کند.
در مجموع باید گفت کوییک علی رغم تمام شباهت هایش از نظر پلت فرم و پیشرانه نسبت به دیگر اعضای خانواده X200 ، سعی کرده محصولی متفاوت و پیشرفته تر باشد. این تفاوت در بخش کیفیت، رنگ آمیزی و تجهیزات رفاهی به وضوح مشخص است و می تواند نظر خریدار را بیش از تیبا و ساینا به خود جلب کند.
دیدگاه خود را بنویسید