پایگاه خبری رسمی خودرو و صنایع وابسته
شماره مجوز ۸۲۱۸۶ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

دلایل و علائم خرابی سنسور مپ خودرو

ECU یا کامپیوتر خودرو میزان باز یا بسته ‌بودن دریچه هوا و سوخت مورد نیاز احتراق را بر اساس داده‌های دریافت‌شده از سنسور مپ تنظیم می‌کند. در نتیجه، سنسور مپ معیوب و آسیب‌دیده می‌تواند پیامد‌های خطرناکی برای خودرو در پی داشته باشد. به گزارش پایگاه خبری جوان خودرو؛ مپ سنسور به ایسیو ECU متصل است […]

شیوا تدین پور
چهارشنبه - ۱۰ خرداد ۱۴۰۲

ECU یا کامپیوتر خودرو میزان باز یا بسته ‌بودن دریچه هوا و سوخت مورد نیاز احتراق را بر اساس داده‌های دریافت‌شده از سنسور مپ تنظیم می‌کند. در نتیجه، سنسور مپ معیوب و آسیب‌دیده می‌تواند پیامد‌های خطرناکی برای خودرو در پی داشته باشد.

به گزارش پایگاه خبری جوان خودرو؛

مپ سنسور به ایسیو ECU متصل است و گزارشات را به آن ارسال می کند، سنسور مپ با نام سنسور فشار منیفولد هوا نیز شناخته می شود.

سنسور مپ یا سنسور فشار منیفولد هوا (Map Sensor) یکی از قطعاتی است که بطور کاملا مستقیم به ECU متصل می شود. وظیفه مپ سنسور در حقیقت گزارش میزان هوای مکش شده به ECU یا کامپیوتر خودرو است. این قطعه در مجرای ورودی هوا به موتور خودرو نصب می شود و با یک شلنگ به دریچه ورودی هوا در منیفولد هوا اتصال دارد.

محل نصب سنسور مپ خودرو

محل قرار گیری این قطعه الکتریکی در خودرو های مختلف متفاوت است؛ اما به طور کلی، سنسور MAP در اغلب خودروها دقیقا بعد از دریچه گاز قرار می گیرد و به همین دلیل، کامپیوتر خودرو (ECU) می تواند با تخمین میزان هوای واردشده به هر سیلندر، میزان سوخت لازم برای پاشش در هر سیلندر و زمان دقیق جرقه زدن شمع (Advance or Retard) را برای هر سیلندر مشخص کند.

خرابی سنسورMAP

سنسور مپ معیوب می تواند این پیامد ها را داشته باشد:

گزارش های یک سنسور معیوب، عملا با خطا همراه است. به طور مثال، اگر سنسور فشار واقعی منیفولد را کمتر از میزان واقعی گزارش کند، ECU بر پایه این اطلاعات غلط، کمتر از نیاز واقعی به موتور سوخت می رساند. از سوی دیگر، به تعویق افتادن جرقه زدن شمع ها نیز باعث کاهش مصرف سوخت موتور می شود که در نتیجه، نسبت هوا به سوخت در داخل موتور افزایش می یابد. مجموع این مشکلات بر شتاب خودرو اثر می گذارد و سبب کوبش یا (Knock) در خودرو می شود.

برخلاف حالت قبلی، اگر سنسور مپ فشار واقعی منیفولد را بیشتر از میزان واقعی گزارش کند، باز هم مشکلاتی برای خودرو پیش خواهد آمد. در این وضعیت، سوخت بیشتری به موتور تزریق می شود و عمل جرقه زدن شمع ها نیز سریع تر صورت می گیرد.

تمامی این اتفاقات در کل، منجر به افزایش میزان مصرف سوخت خودرو می شود. وجود سوخت مازاد در موتور، سبب آسیب های چون ازکارافتادن شمع ها، مسدودشدن مش های کاتالیزور یا تشکیل لایه کربنی می شود.

یکی از وظایف سنسور مپ، کنترل وضعیت سوخت خودرو به منظور احتراق بهتر است. در موتورهای احتراقی، در صورت عدم تناسب درست میان میزان هوا و سوخت، عمل احتراق به درستی صورت نمی گیرد و میزان آلایندگی موتور نیز بالا می رود. بر اثر کمبود هوا و احتراق ناقص، هیدروکربن نمی سوزد و گاز کربن مونواکسید (CO) تولید می شود که یکی از مشکلات عمده یک سنسور MAP معیوب است.

هم چنین لازم به ذکر است که احتراق مخلوط رقیق سبب افزایش دمای موتور می شود که واکنش نیتروژن و اکسیژن را در پی دارد و به موجب آن، مشتقات NOx تولید و منتشر می شود. درکل دقت داشته باشید که هر دو مخلوط رقیق یا غلیظ، باعث می شود موتور به سختی روشن شود و برای خودرو آسیب زا است.

اگر روشن کردن خودروی شما به فشردن پدال گاز وابسته است، شک نکنید که سنسور مپ آسیب دیده است. در ادامه، به برخی از دلایل خرابی سنسور مپ اشاره کرده ایم:

1. سوخت بی کیفیت

سنسورمپ مستقیما با سوخت خودرو سر و کار دارد؛ در نتیجه، سوخت بی کیفیت باعث کاهش عمر سنسور اکسیژن می شود.

2. خرابی شمع ها

شمع های معیوب، عمل احتراق را با مشکل روبرو می کنند و باعث می شوند که عمل احتراق به درستی انجام نشود. دود حاصل از احتراق ناقص، می تواند عملکرد سنسور مپ را مختل کند که نهایتا منجر به خرابی آن می شود.

3. تصادفات و ضربه های شدید

سنسور اکسیژن قطعه ای الکترونیکی است که بر اثر ضربه به آسانی دچار مشکل می شود و چنین ضرباتی می تواند عملکرد این سنسور حساس را دچار اختلال کند.

علائم خرابی سنسور مپ

همان طور که در بخش قبلی گفتیم، در صورت عدم دریافت اطلاعات از سوی سنسور مپ، کامپیوتر خودرو نمی تواند وضعیت دقیق دریچه های ورودی هوای موتور را تنظیم کند. در ادامه، برخی از علائم خرابی سنسور مپ را با هم مرور می کنیم:

روشن شدن چراغ چک خودرو

یکی از ساده ترین نشانه های خرابی سنسور مپ، روشن شدن چراغ چک در پشت آمپر خودرو است. ناگفته نماند که روشن شدن چراغ چک می تواند دلایل بسیاری داشته باشد که با مراجعه به مراکز ارائه خدمات تخصصی سیستم برق خودرو و استفاده از دستگاه دیاگ، می توان دلیل اصلی را کشف کرد.

ریپ زدن خودرو

ریپ زدن خودرو یکی از علائم خرابی سنسور مپ است. در چنین حالتی، دقیقا زمانی که موتور به هوای بیشتری نیاز دارد، اگر کامپیوتر خودرو به اشتباه دریچه های ورود هوا را ببندد، موتور شروع به لرزیدن می کند و اصطلاحا ریپ می زند.

افزایش مصرف سوخت

در صورت بروز مشکل در سنسور مپ، مصرف سوخت خودرو به میزان قابل توجهی بیشتر می شود.

افزایش میزان آلایندگی

این موضوع به راحتی توسط خود شخص قابل مشاهده نیست و با انجام تست های آلایندگی توسط متخصصین معاینه فنی، می توان از سلامت سنسور اکسیژن مطلع شد. یکی از دلایل ردشدن بسیاری از خودرو ها در تست های مربوط به معاینه فنی، همین خرابی سنسور مپ است.

زمان تعویض سنسور مپ

زمان تعویض سنسور مپ در دفترچه راهنمای هر خودرو درج شده است. به طور کلی، بعد از هر ۱۵۰ هزار تا ۱۶۰ هزار کیلومتر، باید سنسور مپ تعویض شود. البته نباید فراموش کرد که بنا به علل بالا، سنسور اکسیژن ممکن است زودتر از زمان مذکور نیز خراب شود.

هنگام تعویض سنسور اکسیژن، هرگز سراغ گزینه های ارزان و غیراستاندارد نروید؛ زیرا با توجه به نقش مهم این قطعه در خودرو، احتمال آسیب های بیشتری برای خودرو در آینده ای نزدیک وجود خواهد داشت.

 

دیدگاه خود را بنویسید

کیوسک مطبوعاتی