معرفی و بررسی هوندا CB190 SS و CB190 R دو محصول کمتر شناخته شده هوندا در بازار که مدت نسبتا زیادی نیز از عرضه آن ها می گذرد.
هوندا یکی از مشهور ترین نام های صنعت حمل و نقل است، این ابر کمپانی ژاپنی که دارای آوازه و شهرتی عالمگیر است، و بیشتر شهرت هوندا به خاطر تولید موتور سیکلت هایی باکیفیت و با دوام است، که در نزد ما ایرانی ها CG125 یکی نمود های این موضوع است، اما اگر در شرایط فعلی اگر قصد خرید موتور سیکلت در بازه قیمتی کمتر از ۳۰۰ میلیون تومان را داشته باشیم، و نخواهیم به سراغ رقبای هندی و چینی برویم دو محصول از هوندا در بازار ایران وجود دارد که چندان در پیش مخاطبان چندان شناخته شده نیستند، در این مطلب به بررسی هوندا CB190 SS و هوندا CB190 R دو محصول کمتر شناخته شده هوندا در بازار که مدت نسبتا زیادی نیز از عرضه آن ها می گذرد خواهیم پرداخت.
در سال ۱۹۹۲ هوندا در شراکت با وویانگ که زیر شاخه موتور سیکلت ساز گروه خودروسازی گوانگ ژو است، یک شرکت مشترک را با نام هوندا وویانگ (Honda_Wuyang) تاسیس کرد که هدف آن تولید و مونتاژ محصولات هوندا مختص عرضه بازار در چین است، این شرکت تا سال ۲۰۰۸ به تولید محصولاتی چون CG125 معروف پرداخت و پس از آن نیز به صورت تخصصی نسبت به تولید محصولاتی مدرن و به روز کرد که بعضاً صرفا در بازار چین عرضه می شوند، سال ۱۴۰۰ بود که هوندا CB190 SS که در بازار به نام هوندا CB190 نیز معروف است به بازار ایران عرضه شد و پس از آن نیز مدل CB190 R وارد بازار شد، در این مدتی که این دو محصول هوندا به بازار ایران عرضه شده اند بسیاری از هنوز این دو محصول هوندا به طور کامل آشنا نشده اند، در ادامه این مطلب به بررسی هوندا CB190 SS به عنوان یک کافه ریسر و هوندا CB190 R که یک موتور سیکلت نیکد است خواهیم پرداخت.
هوندا CB190 SS که در بازار ایران به سی بی ۱۹۰ نیز معروف است، در سال ۲۰۲۱ طراحی و عرضه شده، و یک کافه ریسر از برند هوندا_وویانگ است که این موتور سیکلت کماکان وفادار به سنت های قدیمی است! و نیمه ای قدیمی و نیمه ای مدرن دارد و به نوعی جلوه ای از نبرد میان سنت و مدرنیته است.
در نمای جلویی هوندا CB190 SS یک کاسه چراغ گرد را می بینیم که چراغ های دی لایت در حاشیه ها و بخش وسط آن تعبیه شده و همچنین سیستم نور دهی هوندا CB190 SS به صورت تمام ال ای دی است، چراغ های راهنما نیر در کناره چراغ های اصلی جا خوش کرده اند، کمک های جلوی هوندا CB190 SS از نوع دو شاخ هیدرولیک است که به رنگ مشکی مزین شده اند و در مقاطعی از آن از تزئینات کرومی نیز استفاده شده است، رینگ های مورد استفاده در هوندا CB190 SS نیز به صورت پره ای هستند که اندازه ای ۱۷ اینچی نیز دارند، و ترمز های چرخ جلو هوندا سی بی ۱۹۰ اس اس از نوع دیسکی تک کاناله و مجهز به سیستم ABS هستند که توسط NISIN تامین شده اند.
باک هوندا CB190 SS ابعاد نسبتا بزرگ و طراحی عضلانی دارد البته در مقاطعی از باک فرورفتگی های جهت بهبود ارگونومی و نشستن راکب پیش بینی شده است، و در قسمت های پایینی باک فلاپ های پلاستیکی و کرومی نیز به چشم می خورند، صفحه کیلومتر هوندا CB190 SS نیز به صورت تلفیقی از آنالوگ و دیجیتال بوده، و روکش زین هوندا CB190 SS نیز چرمی بوده که به رنگ قهوه ای است.
همانگونه که عنوان کردیم هوندا CB190 SS به خاطر این که در کلاس کافه ریسر ها طبقه بندی می شود در قسمت عقب به صورت تک کمک است، و در این قسمت نیز خروجی اگزوز مشاهده می شود که به صورت کرومی است، همچنین در نمای عقبی هوندا CB190 SS چراغ عقب ابعاد کوچک و گرافیک زیبایی دارد و هارمونی خوبی با سایر اجزای این موتور سیکلت برقرار کرده است.
ابعاد هوندا CB190 SS به ترتیب طول، عرض و ارتفاع برابر است با؛ ۲۰۲۰×۷۷۵×۱۰۷۰ میلی متر و فاصله بین دو محور این موتور سیکلت نیز ۱۳۶۰ میلی متر و فاصله از سطح زمین نیز ۱۷۰ میلی متر است، وزن هوندا CB190 SS نیز ۱۴۵ کیلوگرم و حجم باک هم ۱۵/۳ لیتر عنوان شده است.
هوندا CB190 SS به یک پیشرانه تک سیلندر هوا خنک با حجم ۱۸۴/۴ سی سی مجهز شده است که توانایی تولید ۱۶/۷ اسب بخار ۱۶ نیوتن متر گشتاور را دارد، و ضریب تراکم این پیشرانه نیز ۹/۵:۱ اعلام شده است، همچنین جعبه دنده این موتور سیکلت از نوع ۵ سرعته بوده و مصرف سوخت ترکیبی هوندا CB190 SS در سیکل ترکیبی ۲/۸ لیتر به ازای هر صد کیلومتر اعلام شده است
و مواردی همچون ؛ ترمز ABS، چراغ های ال ای دی، کامپیوتر سفری، روکش چرم زین، سیستم سوخت رسانی PGM_FI هوندا، ترمز های عقب دیسکی، لاستیک های تیوبلس از مهم ترین امکانات ایمنی و رفاهی هوندا CB190 SS است.
این موتور سیکلت کلاس نیکد ابتدا در سال ۲۰۱۵ توسط هوندا وویانگ عرضه شد و در سال ۲۰۲۱ نیز تعقیرات جزئی را تجربه کرد، در نمای جلویی چراغ ها طراحی تهاجمی دارند که به دی لایت نیز مجهز هستند، کمک های جلوی هوندا CB190 R نیز به صورت دو شاخ و هیدرولیکی هستند، چرخ های های جلو این موتور سیکلت مجهز به رینگ های اسپرت ۱۷ اینچی هستند همچنین در محور جلو ترمز های هوندا CB190 R از نوع دیسکی تک کاناله ساخته NISIN هستند که به سیستم ABS نیز تجهیز شده اند.
باک هوندا CB190 R طراحی عضلانی دارد که بر روی آن از فلاپ های پلاستیکی برای حجم پردازی بیشتر استفاده شده است، صفحه کیلومتر هوندا CB190 R نیز به صورت تماما دیجیتالی است، در نمای کناری این موتور سیکلت از فلاپ های پلاستیکی مختلفی به چشم می خورد، ترمز عقب هوندا CB190 R به صورت دیسکی تک کاناله است و سیستم تعلیق ردیف عقب نیز به صورت تک کاناله مونوشاک است، و در قسمت عقب چراغ ها به صورت ال ای دی هستند که گرافیک و طراحی خوبی نیز دارند، و باید خاطر نشان کنیم که CB190 R بیشتر در نمونه رپسول ادیشن وارد بازار ایران شده است.
و اگر بخواهیم هوندا CB190 R را از منظر اعداد نیز بررسی کنیم باید عنوان کنیم که طول، عرض و ارتفاع این موتور سیکلت به ترتیب برابر است با؛ ۲۰۲۳×۷۴۰×۱۰۴۵ میلی متر و فاصله بین دو محور نیز برابر با ۱۳۵۵ میلی متر است. و همچنین حجم مخزن سوخت نیز ۱۲ لیتر، وزن ۱۴۲ کیلوگرم و ارتفاع از سطح زمین ۱۶۰ میلی لیتر اعلام شده است.
و در نهایت باید اعلام کنیم حداکثر سرعت هر دو موتور سیکلت مورد بررسی ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است.
هوندا CB190 R مجهز به یک پیشرانه تک سیلندر دو سوپاپ هوا خنک است که ۱۸۴/۴ سی سی حجم داشته و توانایی تولید ۱۶/۷ اسب بخار و ۱۶ نیوتن متر گشتاور را دارد که به یک جعبه دنده پنج سرعته مجهز است، این قوای فنی دقیقا یکسان با قوای فنی تیپ SS است، ظریب تراکم این پیشرانه نیز ۹/۵:۱ و مصرف سوخت ترکیبی در هر صد کیلومتر نیز ۲/۸ لیتر اعلام شده است.
مواردی همچون؛ ترمز ABS، تایر تیوبلس، سیستم انژکتور، صفحه کیلومتر دیجیتال، چراغ های تمام ال ای دی، سیستم سوخت رسانی PGM_FI هوندا، ترمز های دیسکی از مهم ترین امکانات ایمنی و رفاهی هوندا CB190 R هستند.
هوندا CB190 SS و هوندا CB190 R دو موتور سیکلت از برند هوندا هستند که کیفیت مناسبی و امکانات قابل قبول دارند، اما شاید به دلیل یدک کشیدن نام وویانگ و ناشناخته بودن این دو موتور سیکلت در بازار آنچنان اقبالی از آن ها نشده است، از نقاط قوت این دو موتور سیکلت می توانیم به قوای فنی قابل قبول، کیفیت مناسب، طراحی اسپرت و عامه پسند و از نکات منفی می توانیم به نبود تنوع رنگیذر نمونه CB190 R، عدم واردات گسترده، دسترسی محدود به قطعات یدکی، عدم برخورداری از سیستم آب خنک عنوان کنیم. اما هم اکنون و برروی کاغذ این دو موتور سیکلت قابل رقابت با رقبای چینی و هندی خود هستند، اما آنچه که مهم است این است که آیا در عمل قوای فنی، ترمز ها و کیفیت این دو موتور سیکلت قابل رقابت با رقبای خود هست؟ و این که در دراز مدت کیفیت و دوام خوبی از خود نشان می دهند؟ البته در آن سوی میدان رقیب دیگری از برند هوندا یعنی هوندا هورنت نیز حضور دارد که شرایط را اندکی برای این دو موتور سیکلت و سایر رقبا سخت تر می کند.
دیدگاه خود را بنویسید